Интериорен дизайн на детска стая
691
post-template-default,single,single-post,postid-691,single-format-standard,bridge-core-2.4.2,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-22.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Интериорен дизайн на детска стая

Дизайнът на детската стая е важен компонент от възпитанието на детето. Тя е място за игри, учене и почивка, в което детето се развива и расте. Ето защо е важно стаята да е не само естетически издържана, но и да осигурява най-удобното изживяване за малкия си собственик.

Каква трябва да бъде детската стая?

Когато започват да обмислят интериора на детската стая, повечето родители търсят вдъхновение в Интернет или в интериорни списания, но това не винаги е достатъчно. На първо място вашите идеи трябва да идват от неговите интереси и нужди. Само така ще можете да създадете пространство, в което детето ви ще се чувства комфортно. Дизайнът на детската стая трябва да бъде интересен, удобен, гъвкав и безопасен. По-добре е да го изберете заедно с детето, то ще ви каже какъв стил харесва най-много и какви елементи предпочита.

Малките деца са много активни, така че е изключително важно стаята да е достатъчно просторна. За да спестите малко място, може да закупите модулни мебели, които лесно се трансформират в различни конфигурации.

Друг важен момент е добре обмислената организация на местата за съхранение на вещи и играчки. На детето трябва да му е удобно да подреди и да намери нещата си и това ще ви помогне да го научите да поддържа мястото чисто.

Безопасността също е жизненоважен аспект при проектирането на детската стая. За декоративните покрития на стените, пода и тавана трябва да изберете екологично чисти материали. Мебелите и другите интериорни елементи не трябва да имат остри ъгли и други детайли, които могат да наранят активно играещо дете. Те също е добре да бъдат изработени от екологични материали.

Специално внимание трябва да се обърне на осветлението в стаята. Светлината трябва да е достатъчно ярка, но удобна за очите. В този случай детето няма да изпитва напрежение в очите, докато чете или изпълнява други дейности.

Според психолозите, в детската стая трябва да има огледало. То ще се впише безпроблемно в околния интериор, помагайки на детето да се разпознае и да ускори развитието си.

Как да създадете оригинален тематичен интериор?

За декорация на стените може да изберете красиви тапети или стикери за стена. Те ще ви помогнат да създадете приказен вълшебен свят, в който детето ви да бъде главен герой. С помощта на разнообразни гипсокартонени конструкции можете не само да разделите пространството на зони, но и да проектирате различни интериорни решения, като например вградени рафтове.

Разнообразието от цветове е изключително важно, тъй като влияе на настроението на детето. Отдайте предпочитание на спокойните, пастелни тонове, които няма да изнервят детето, а напротив, ще могат да го успокоят. Експертите препоръчват следните нюанси: розово, бежово, зелено, светло синьо, топло жълто, бледо оранжево и др. Ярките цветове трябва да се избягват. Например лилавото и червеното могат да провокират агресия, така че е по-добре да ги използвате само като акценти. Спокойната цветова схема ще помогне на детето да се отърве от раздразнителността и напрежението, както и ще го накара да се почувства спокойно след активен ден в детската градина или училище.

Стая за тинейджъри

В юношеството децата са склонни да демонстрират своята личност и уникалност, така че при проектирането на стая за тийнейджър е необходимо да се вземат предвид техните желания и предпочитания. Дизайнът на стаята трябва да съответства на характера на детето, неговите лични качества, интелектуален потенциал и емоционално състояние.

Източник: Realting